Ett års jubileum!

I disse dager fyller Tetaprosjektet ett år! Mye har skjedd og Jostein har skrevet ned noen ord om Tetas første år:

jostein holmedahl

Jostein Holmedahl

KVINNEFORENING
Jeg har gode minner fra oppveksten,- turene med bestemor og mamma og andre damer tirsdag ettermiddag til en av naboene. Strikking, prating, sang andakt, OG SÅ MAT. For oss ungene var jo det gjevest, brødskive med kjøttkake og agurk, egg med ansjos.

I årene som misjonær i Øst-Afrika har jeg sett gode etterlikninger. De kvinnelige misjonærene på stasjonene samlet naboer og hushjelper på verandaen og drev med håndarbeid, sang og bibelopplæring. Arbeidet har gått i bølger. Nå er stort sett misjonærperioden over, og afrikanerne har selv tatt over, men kvinneforeningsideen er levende.

Høsten for halvannet år siden var min søster Inger med ut på en fem ukers tur. Hun hadde med seg garn og strikkepinner, og innbød nabodamene til å komme på verandaen vår og strikke. Første gangen kom det fem. Det økte. På det meste var det 27. De strikket babyluer og -sokker.

MERINOSAUENE I CHERANGANIFJELLET
Kvinnene på verandaen brukte akrylgarn fra Pakistan. Vi begynte å undersøke. Hvorfor kunne man ikke bruke lokal råvare ? Joda, sauene i fjellet var der, men ullomsetningen bød på problemer. I mange land var det boikott av merinoull p.g.a. at sauene ble mishandlet og dyrevernorganisasjonene hadde reagert. Men sauene i Cherangani hadde det da så bra!!

susan og lucy

Susan og Lucy ved rokkene i full gang med å lage Tetagarn.

Om noen kunne karde? spinne? vaske? farge? var det noe marked? Det er akkurat ett år siden nå at hjulene begynte å rulle. Vi fikk kjøpt to sekker ull. Susan og Lucy dukket opp. De hadde erfaring med spinning. Vi begynte med spinnetein og to sett med karder. Så fikk vi kjøpt en amerikansk babe-rokk på FINN.no, og da begynte vi å se resultater.

VITAL ETTÅRING
Ettåringen går selv! Vi har god tilgang på råstoff fra seriøse bønder i fjellet. Kvaliteten på ulla er meget god. Veldig brukbare produksjonslokaler i en lagerhall på bispedømmets konferansesenter i Kapenguria med de nødvendige redskaper og maskiner: håndkarder, kardemaskin, spinneteiner, baberokker, utstyr for vasking, farging, tørking, veiing og pakking. Lager og utstillingslokaler i et av hovedbyggene på senteret, tvers over gangen for biblioteket. En solid stab på fem damer som etter hvert har opparbeidet seg nødvendig ekspertise i produksjonen, pluss en mann og to damer som trår til når det er mye å gjøre. Etablert en hjemmeside med nettbutikktilknytning som heter www.tetagarn.com og som etter hvert er mye besøkt.

HABA HABA HUJAZA KIBABA
Dette er et gammelt swahiliordtak, og jeg ser på nettet at det er ganske romslige oversettelser som brukes. Men for oss i Teta sier vi det slik . «Vi tar det med ro og fyller opp måleboksen litt etter litt».
Jeg ser fram til neste jubileum!

Dette innlegget ble publisert i Tetaprosjektet. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site is using OpenAvatar based on