Ikke ødelegg «termoseffekten»!

Det er veldig vanlig å behandle ullplagg med kjemiske bad som gjør dem møllsikre. Det som da skjer, er at lanolin-hinnen brytes slik at insektmidlet kan trenge inn til fibrene . Den enkleste måten å behandle plagg mot møll på er å legge dem i dypfryseren.

Publisert i Plagg | Skriv en kommentar

Hvorfor isolerer merinoplagg så godt mot kulde?

Ruben på Kilimanjaro med merinoullgenser

Det vil aldri bli «gjennomtrekk» i et merinoplagg, slik det er i et vanlig ullplagg. Hver fiber er som en «termosflaske» for seg selv, og alle disse termosflaskene er pakket inn i lanolin.

Publisert i Plagg, Utprøving | Skriv en kommentar

Hva er lanolin?

Det er hudfett fra sau.

Merinosau

Merinoull inneholder opp mot 20 prosent lanolin. Noe av dette vaskes nok ut i prosessene, men Tetagarnet blir behandlet veldig skånsomt, der det brukes natursåpe uten kjemiske tilsetninger, så det aller meste av lanolinet befinner seg i garnet. Vi kan se for oss at de lange fibrene er omgitt av lanolin, og de hulrommene som vanligvis kan fylles med luft eller i verste fall vann, når plagget blir vått, er innkapslet i det fettstoffliknende lanolinet.

Bildekilde: http://browse.deviantart.com/?qh=&section=&q=merino+sheep#/dc4qey

Publisert i Plagg | Skriv en kommentar

Strikking med merinogarn styrker muskulaturen i armer og fingre

Strikkestyrke

Som tidligere skrevet her på siden er merinoullfibrene 7 ganger så lange som spelsaufibre. Det betyr at det vil være 7 ganger tyngre å strikke med merinogarn enn med vanlig ullgarn (og MYE,MYE tyngre enn akrylgarn!!!) Tenk på alle de bøyningene og krokene man skal tvinge den merinoullfiberen inni for hver maske, klart det er tungt. Man kan bli støl av all slags fysisk trening, men hold på, styrken kommer etter hvert.

Bildekilde: http://cwstatic.ringierchina.cn/files/images/2011/06/20/image-20110620-ue4wwu8nr5yd8hob29ck.jpg

Publisert i Plagg, Utprøving | Skriv en kommentar

Hvorfor klør ikke merinoplagg slik som andre ullklær ?

Ruben Tislevold på Kilimanjaro med merinoullgenser av Tetagarn

Fibrene i merinoull er 15 til 17 cm. lange. På vanlig spelsau er de ca 2 cm. Det er endene på fibrene som stikker og irriterer huden. Litt lettvint kan vi si at merinoplagg klør bare en syvendepart av spelsaugarn. Dette betyr at merinoplagg kan brukes som innerste plagg selv for spebarn.

Publisert i Plagg | Skriv en kommentar

Velkommen, Heidi

Vi har styrket virksomheten vår i Norge. Denne våren er Heidi Ødegaard fra Bjørkelangen inne som distributør. Hun omsetter garn der det er marked og har også stor interesse for strikking og hekling, og prøver ut nye modeller. Inntil videre disponerer hun postordrebutikken Tetagarn, Box 50, 1940 Bjørkelangen og kan nåes der.

Publisert i Tetaprosjektet | Skriv en kommentar

Kvaliteten stiger

Å spinne garn med rokk er ikke enkelt. Susan og Lucy har årelang trening, og vi oppmuntrer dem og veileder slik at de skal lage så gode varer som mulig. Det er også nødvendig med gode råvarer. De må ha ull i klasse M1 for å få topp resultat, og det får vi tak i!

Crown

Teta leverer nå en ny garntype som kalles Crown. Den er uten tvinning eller ujevnheter og ligger så nær opp til maskinspunnet garn som mulig.

Publisert i Farger, Nettbutikk, Utprøving | Skriv en kommentar

Teta har fått en ny venn

For et års tid siden kom en hjelpeorganisasjon til Nord-Vest Kenya. Den heter International Organization For Migration. Den har som hovedoppgave å motarbeide menneskehandel og nedverdigende behandling av mennesker. De så at Tetavirksomheten hadde et stort potensiale ved å selvstendiggjøre kvinner som kunne bli utsatt for utnyttelse og overgrep, så de ville støtte arbeidet. De skaffet oss en flott kiosk nede i sentrum av Makutano, og der selges varer som Teta produserer selv; garn, smykker og vevde løpere, og utvalget omfatter også skrivesaker, dameklær og -sko. IOM har også skaffet Teta et glasskap til utstilling av varene oppe i produksjonslokalene. Slike venner er det godt å ha.

Publisert i Tetaprosjektet | Skriv en kommentar

Toårsdagen er passert

Caroline, Lucy, Susan, Emma og Fridah

Caroline, Lucy, Susan, Emma og Fridah

Fremdeles regnes vel en toåring som nokså avhengig av hjelp, men sannelig kravler Teta omkring og reiser seg og går sjøl innimellom!

Dette henger sammen med de målbevisste damene, denne kjernen på fem, som fremdeles utgjør arbeids-stokken. De vet at Teta er livsgrunnlaget deres. Det er flott å være sammen med damene på vanlige arbeidsdager, og se hvordan de utnytter tiden og sitter med håndarbeid også i tepausen.

Publisert i Tetaprosjektet | Skriv en kommentar

Vi har en vinner!

I vinter arrangerte vi en konkurranse om å navngi den nye sauen på logoen vår. Vi fikk inn mange gode forslag, men det som gikk av med seieren var «Jamii». Det betyr fellesskap/familie, og det synes vi passer strålende til den fine Kenya-sauen vår. Den lykkelige vinner av 800 gram merinoull ble Jannicke Dyrhaug. Hun har blogget om seieren her: smuleblogg

Gratulerer så mye Jannicke! Vi håper du har fått strikket noe varmt og fint av Teta garnet!

Publisert i Konkurranse | Skriv en kommentar