Tetagarn i Indre Akershus Blad

Jostein har snakket med Indre Akershus Blad. Det kom en artikkel der, og vi har har fått artikkelen tilsendt fra Øivind Eriksen som er journalist der:

Bjørkelangen: Jostein Holmedahl er ikke helt som andre pensjonister. I en alder av 73 år har han startet ullgarnproduksjon – i Afrika!

– Det virker kanskje litt sprøtt, at en gammel «kæll» som meg setter i gang noe slikt. At det er noe marked for ullgarn i Afrika virker heller ikke umiddelbart logisk, sier Jostein, nå pensjonert misjonær, men stadig med et glødende engasjement for utviklingsarbeid på grasrotplan i Pokot-området nordvest i Kenya. Der har han og kona Gerd hatt sitt virke i en årrekke.

Spesiell ull

– Arbeidsledigheten i området er katastrofal, i likhet med hele Øst-Afrika, kan Jostein fortelle. I flere år hadde han sett de store flokker av merionsau i høylandet i området han holder til. Men saueholdet har gått nedover, som følge av dårligere og dårligere utbytte. Blant annet har omsetningsleddet for ull raknet, og mye av ulla blir aldri benyttet. Det var med dette som bakgrunn tankene om et spinneri begynte å melde seg hos kreative Jostein. I dag, 16 måneder etter oppstarten, har spinneriet, eller Tetaprosjektet som det heter, gitt arbeidsplass til fem lokale kvinner. En dråpe i havet når det gjelder å redusere arbeidsledigheten i området, men hvert menneske som kan tilbys jobb og dermed muligheter til å brødfø sin familie er gull verdt, mener Jostein. Han fikk litt økonomisk hjelp av gode norske venner til å starte opp prosjektet.

Produseres som på oldemors tid

– Vi kjøpte et parti ull, fikk fatt i fem par karder og tre rokker, tilsvarende de du ser på bygde-tunet. Nå har jeg fått fatt i en liten vev her hjemme som skal sendes nedover. Den vil lette arbeidet og øke produksjonen.

– Hva med omsetningen? Afrika kan vel ikke være noe marked for ullgarn?

– Markedet er naturligvis en utfordring. Derfor er jeg nå på jakt etter mottakere under mitt opphold her i Norge. Jeg ser et potensiale i kjølvannet av den nye bølge av strikkende og heklende unge damer her i landet, og trender hvor ullprodukter har sin plass. Garnet er av meget høy kvalitet. Lokalt er markedet så som så, men vi selger litt til turister.

Har tro på langsom vekst

Men både salgsleddet og produksjonsmetodene er under utvikling, og det er stadig en lang vei å gå. Her er det snakk om å skynde langsomt. I dag drives garnproduksjonen som akkordarbeid med kontant oppgjør ved enhver transaksjon.

Som den ukuelige optimist ­Jostein Holmedahl er, har han stor tro på at dette skal bli en næringsvei for et visst antall kvinner i hans afrikanske hjemområde.

– Tetaprosjektet er juridisk og organisatorisk lagt innunder den lutherske kirken i Kenya. Dermed har vi nødvendige registreringer i orden for å drive virksomheten, forteller Jostein Holmedahl, som drar nedover igjen i midten av neste måned. Før den tid har han imidlertid mål om få gjort en markedsførings- og salgsjobb av garnet her hjemme.

Nettsiden for produktet er: www.tetagarn.com

Dette innlegget ble publisert i Media. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site is using OpenAvatar based on